Jinekomasti; genetik problemler, hormon bozuklukları, karaciğer rahatsızlıkları, siroz, kanser, alkol bağımlılığı, sürekli ilaç kullanımı ve aşırı kilo gibi nedenlerle erkeklerde kadın tipi meme büyümesi olarak tanımlanabilir. Jinekomasti, göğüs bölgesindeki yağ veya meme dokusunun anormal bir biçimde artmasından oluşabileceği gibi her ikisinin birden çoğalmasıyla da gerçekleşebilir.
Jinekomasti, erkeklerde göğüs dokusunun anormal büyümesi ile karakterize edilen bir durumdur. Doğru teşhisin konulması için bir doktor muayenesi gereklidir. Jinekomasti belirtileri fark edildiğinde, bir plastik cerrah, endokrinolog veya genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.
Doktor randevusu sırasında hastanın tıbbi geçmişi, belirtileri ve fiziksel muayene sonuçları değerlendirilerek kesin tanı konur.
Muayene sürecinde hastanın hormon seviyeleri, yaşam tarzı, ilaç kullanımı ve sağlık geçmişi detaylı bir şekilde analiz edilir. Jinekomastiye neden olan faktörler belirlendikten sonra uygun tedavi seçenekleri önerilir.
Jinekomasti teşhisi için doktor, hastanın genel sağlık durumu ve göğüs büyümesiyle ilgili detayları öğrenmek ister. Doktorun sorabileceği bazı önemli sorular şunlardır:
Bu sorular, jinekomastinin hormonal, ilaç kaynaklı, kilo alımına bağlı veya başka bir tıbbi durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için yöneltilir.
Fiziksel muayene sonrası doktor, kesin teşhis koymak için bazı testler isteyebilir. Bu testler, jinekomastiye neden olan faktörleri belirlemek ve olası diğer hastalıkları dışlamak amacıyla yapılır.
Jinekomasti teşhisi için yaygın kullanılan testler:
Bu testler sonucunda jinekomastinin nedeni belirlenir ve hastaya en uygun tedavi yöntemi planlanır.
Plastik cerrah, genel cerrah veya endokrinoloji uzmanı jinekomasti teşhis ve tedavisinde yetkilidir.
Fiziksel muayene, hormon testleri, ultrason ve mamografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılarak teşhis edilir.
Jinekomasti genellikle simetrik bir büyüme gösterirken, erkek meme kanseri genellikle tek taraflı ve sert bir kitle olarak hissedilir.
Evet, hormon seviyelerini ve genel sağlık durumunu değerlendirmek için kan testleri yapılabilir.
Doktor, göğüs dokusunu elle muayene eder, simetriyi değerlendirir ve kitle olup olmadığını kontrol eder.
Eğer doktor göğüs dokusunda sertleşme veya asimetrik büyüme fark ederse, ultrason veya mamografi isteyebilir.
Tedavi edilmediğinde, estetik kaygılar ve özgüven sorunları oluşabilir. Ağrılı veya ilerleyici vakalar için tıbbi müdahale önerilir.
Türkiye’nin plastik ve estetik cerrahi odaklı hizmet sunucusu olan Esteworld Sağlık Grubu olarak, ‘’Sağlıklı güzellik!’’ mottosuyla 25 yılı aşkın süredir yüksek tıbbi standartlarda estetik hizmetleri sunuyoruz.